Głównym celem kółka gospodarstwa domowego jest zorganizowanie czasu
wolnego wychowanków oraz zainteresowanie ich kulinariami. Zajęcia mają na
celu nauczenie wychowanków planowania i przygotowania pracy w kuchni, zwrócenie
uwagi na konieczność wykonywania czynności zgodnie z przepisami, nauczenie
posługiwania się sprzętem AGD itp.
Aby zajęcia były dla młodzieży
bliższe, zostały opracowane na podstawie upływu pór roku w czasie trwania
roku szkolnego. Zaczyna się od jesieni (z owocami lata), przez zimę, wiosnę i
początek lata, tematykę spotkań dodatkowo podpowiada kalendarz świąt.
Uczniowie przez to doceniają ważność
i pożyteczność wysiłków w kuchni.
Zajęcia uwzględniają również
najważniejsze zagadnienia z zakresu organizacji i higieny żywienia. Zwracamy
uwagę wychowanków na dostrzeżenie problemów właściwego odżywiania, w tym
przede wszystkim zagadnienie zdrowej żywności.
Wychowankowie chętnie
uczestniczą w zajęciach i biorą w nich aktywny udział.